The Salt Street Journal nr. 3 (2 mai 1999)

nr. 3 - 2 mai 1999
~ editat la Iasi ~
~ apare in fiecare duminica dimineata ~
"Voi sunteti sarea pamantului" (Matei 5:13)

Sumar: editorial, prima stire, interviu cu pastorul Petru Corotas, dictionarul teologic, raftul de carti, mcc, miezonoptica, un bob de sare, actualitatea, posta redactiei

Eduard Orasanu



Editorial

Am cunoscut un artist. A intrat, saptamana aceasta in universul meu ca o ploaie de primavara. Ca orice artist are ciudateniile si curiozitatile lui. Fiinta sa are sensibiliate, dar si fermitate. Vorbeste usor si spune orice. Are planuri si vise. Am cunoscut un artist implinit si dezamagit de vizita sa la Iasi. A fost invitat sa expuna in cadrul "Conferintei nationale a medicilor crestini". Lucrarile sale au fost executate avand in vedere tema acestei conferinte ("Suferinta si Speranta"). Dar sambata seara, cand conferinta nu se incheiase, a fost "rugat" sa-si stranga opera, ca nu cumva sa produca colapsuri mentale pe considerente estetice celor ce veneau a doua zi, dimineata, la Biserica. Rugamintea a fost facuta de "gazde". La cererea artistului ca lucrarile sa ramana, i s-a sugerat sa se grabeasca, ca nu cumva sa-si adune opera de afara... Am cunoscut un artist ce povestea o situatie penibila, iar eu nu va pot spune uimirea lui cand a aflat ca Filocalia inseamna iubire de frumos...


(foto: SSJ)

Prima stire

Marti 27 aprilie 1999, a avut loc la Filarmonica "Moldova" - Iasi concertul de pian sustinut de Sam Rotman, un pianist de talie internationala. Acesta s-a nascut in Basarabia, a facut studiile la Juilliard School of Music din New York, si a debutat in concert la virsta de 16 ani cu orchestra simfonica din San Antonio. A desfasurat o bogata activitate concertistica si de recital in Canada, USA, Europa, America de Sud si Rusia. Sam Rotman a participat la numeroase concursuri internationale cum ar fi "Beethoven" de la Viena; "P. I. Ceaikovski" de la Moscova, fascinand auditoriul prin virtuozitatea sa nemaipomenita. Repertoriul sau cuprinde muzica clasica, romantica si moderna, de la Mozart si Beethoven, la Debussy si Rahmaninov. Sam Rotman provine dintr-o familie de evrei ultra-ortodocsi, familie din care, o parte din membrii ei au disparut in timpul celui de al doielea Razboi Mondial. S-a convertit la Crestinism in USA in anul 1975. In Iasi a interpretat piese celebre din repetoriul apatinand lui F. Schubert, Beethoven, C. Debussy si M. Mussorgski. Auditoriul a fost format in special din credinciosi evanghelici. Prezenti au mai fost de asemenea primarul municipiului Iasi conf. dr. Constantin Simirad si excelenta sa, ambasadorul Canadei la Bucuresti. La inceputul fiecarei piese Sam Rotman a fascinat prin cunostintele sale de istorie si teorie muzicala. Prestatia sa a fost catalogata de intreg auditoriul drept "excelenta" si rasplatita cu calduroase aplauze. La sfarsitul concertului pianistul a aplaudat instrumentul... Prima stire si cea mai importanta stire este ca celebrul pianist a marturisit pe Hristos in catedrala culturii.

Interviu cu pastorul Petru Corotas (ultima parte)

Petru Corotas este pastor in Biserica din Tighina (Republica Moldova) de trei ani. Biserica sa are particularitatea de a fi alcatuita din membri apartinand mai multor nationalitati: rusi, ucraineni, romani, germani. La aceste nationalitati se mai aduga doi evrei si un tigan. Serviciul divin se desfasoara in doua limbi: limba rusa si limba romana. Petru Corotas a studiat teologia in cadrul Institutului Teologic din Bucuresti.

(Reporter): Stiind ca tinerii sunt biserica lui Cristos de maine, cum vedeti inrolarea lor in lucrarea de mantuire a celor pierduti astazi? Multumesc lui Dumnezeu mult pentru un frate din biserica care se ocupa de lucrarea cu tinerii.

El se numeste Sergiu Kuzminski, fiul pastorului care a lucrat pana la venirea mea. In lucrarea cu tinerii avem o strategie aparte. In biserica sunt aproximativ 40 de tineri, care se ocupa in mod deosebit de evanghelizare. In toamna am inchiriat o sala pentru misiune si evanghelizari, dar rezultatele nu au fost cele scontate. Am schimbat, deci, metoda. Tinerii au inceput sa iasa prin parcuri si sa discute cu oamenii interesati. In prezent lucrarea cu tinerii sta in evanghelizarea personala, de la om la om. Foarte multi tineri s-au apropiat de noi prin grupurile de rugaciune din cartiere. Un tanar crestin are o mare stisfactie atunci cand spune oamenilor despre Domnul Isus si ei il urmeaza si cred in ceea ce li s-a spus. Aceasta ii motiveaza sa lucreze si cu mai multa ravna. Duminica dimineata la 8.00, tinerii au ora lor de rugaciune, apoi urmeaza serviciul divin, iar dupa serviciu ei au la dispozitie 3 ore pentru misiune. Actualmente merg la spitalul municipal. Au inverzit copacii si ei merg in curtea spitalului si discuta cu bolnavii care pot sa coboare in parc, impart evanghelii, folosind metoda evanghelizarii personale (cea mai eficace in momentul de fata).

(Reporter): Care este rolul femeii in Biserica in lucrarea din Tighina?

Scopul meu personal este de a aduce biserica in care m-a asezat Domnul la maturizare: fiecare baptist sa fie evanghelist. Daca nu incercam ca pastori, ca slujitori in ogorul evangheliei sa punem la lucru surorile, atunci cel rau se va folosi de ele in alta parte. Eu cred ca, cu cat mai mult ne vom incadra de a sluji, de a merge si a vesti evanghelia, cu atat mai mult avem nevoie de rugaciuni de mijlocire inaintea lui Dumnezeu pentru oamenii care nu-L cunosc pe Dumnezeu, dar si pentru cei care fac lucrarea lui Dumnezeu, pentru pastori, pentru predicatori. Altfel diavolul se va folosi de surori numai pentru a caracteriza lucrarea si a o judeca: "asta-i bun, asta nu-i prea bun, predica asta e buna, dar aici fratele nu s-a pregatit prea bine". Insa daca ele se vor ruga, atunci si rezultatele vor fi pe masura. Multa rugaciune - multa putere, putina rugaciune - putina putere. Iacov 5:16 - aceasta este deviza rugaciunii personale in fata lui Dumnezeu si doresc din toata inima sa se inroleze in ea multi frati si surori.

(Interviul a fost realizat de Galia Eremia. In numarul viitor va aparea un interviu acordat in exclusivitate de Pastorul Bryan Onken din Greenville - South Carolina, USA. Interviu acordat in data de 28 aprilie 1999.)

Dictionarul Teologic

Aratand, in numerele anterioare, cele patru cai de cunoastere a Dumnezeirii, astazi ne putem apropia de urmatoarele definitii:

a) Treimea cea de o fiinta si nedespartita. Homoousios = Taina divinitatii, in acelasi timp monada (unul) si triada (treime). Identitate de esenta, unite si neamestecate - (DE O FIINTA...)

b) Dumnezeu este Unul in fiinta in trei ipostasuri. Hypostasis, ipostas = Existenta. Ipostasul indica pe cineva (aspectul fiintei). Fiecare ipostas, in Dumnezeu, detine plinatatea naturii divine. Ipostasurile sunt infinit unite si diferite.

- alte definitii: - Impartind in trei Dumnezeirea neimpartita -Dumnezeu este atat Unime, cat si Treime.

Eduard Orasanu



Raftul de carti

La editura UNIVERS, a aparut in anul 1996 un roman deosebit. Titlul romanului este: "O zi mai lunga decat veacul", iar autorul care provine din fostul spatiu U.R.S.S. , si anume Kirghizia, se numeste CINGHIZ AITMATOV. Daca va speriat numele si locul de origine a acestui autor va voi spune ca el atinge valoare lui Dostoievski. Ne oprim asupra legendei mankurtului, aflata in paginile acestui roman. In stepa Sari-Ozeki, pe vremea cand ea era cucerita de un neam avand numele de Juanjuanii, se duceau lupte crancene si necurmate. Urmare acestor conflicte apareau si cativa prizonieri. Juanjuanii isi tratau prizonierii cu o cruzime extrema. Iar tratamentul cel mai dur era imbracarea capului in siri. (voi cita din carte): "Capul victimei era mai intai ras la piele, iar firele de par smulse cu migala din radacini, injunghiau pe-aproape o camila batrana. Dupa ce o jupuiau, alegeau mai intai, despartind-o de rest, pielea cea mai butucanoasa, mai grosa, de pe grumaz. Taiau aceasta piele in bucati pe care le intindeau numaidecat, aburinde inca, pe capetele rase ale prizonierilor, de care ele se lipeau intr-o clipa". "Odata pricopsit cu un siri, nefericitul era varat cu gatul intr-o obada de lemn, ca sa nu poata atinge pamantul cu capul. Prizonierii erau dusi apoi departe, in stepa, pentru ca urletele lor zadarnice si sfasietoare sa nu se auda, si abandonati acolo, cu mainile si picioarele legate, in bataia soarelui, fara apa si hrana. Cazna dura cateva zile...". "Nu de foame piereau, si nici de sete, ci in urma chinurilor de neindurat, de-a dreptul salbatice, pricinuite de pielea aceea de camila, care se usca. Contractandu-se nemilos sub razele soarelui dogoritor, siri-ul strangea capul robului ca intr-un cerc de fier...". "Abia in cea de-a cincea zi juanjuanii veneau sa vada daca a supravetuit vreun prizoner... Acestuia i se dadea apa, era scos din lanturi si, cu timpul, puterile ii reveneau, se punea pe picioare. Era de-acum un rob-mankurt, caruia memoria ii fusese smulsa.". "Mancurtul nu mai stia cine e ..."

Ganditi-va ca aceasta legenda este o parabola si ca "juanjuanii" reprezinta toate regimurile opresive si totalitare, iar cei a caror memorie este stearsa sunt oameni nevinovati (prizonieri ai acestor regimuri).
(va urma)

Eugen Eremia



Muzica Crestina Contemporana

Salut. Ce mai faceti iubitori ai muzicii? Mai sunteti pe receptie? In numarul acesta vom discuta despre Steven Curtis Chapman. Cantaret care abordeaza mai multe stiluri, incepand de la country-rock la soul, cu etape de pop, rap si balade. Steven a inceput activitatea in anul 1988 cu albumul "First Hand". De atunci a mai realizat inca alte noua albume, dintre ele amintim "For the Sake of the Call" (De dragul chemarii), "The Great Adventure" (Marea Aventura), "The Signs of Life" (Semnele Vietii) si compilatia "Greatest Hits" aparuta in anul 1998. Steven Curtis este compozitorul cantecelor sale, canta la chitari acustice si electrice. Cantaretul reuseste sa armonizeze impreuna mesajul, vocea si muzica. Toate textele sunt inspirate din scriptura (Romani, Isaia, 1,2 Tesaloniceni, Ioan). Face parte dintre artistii crestini cei mai populari. A primit trei premii Gramy, 29 premii Dove (premii ce se acorda cantaretilor crestini) si are trei discuri de aur (cinci sute de mii de discuri vandute dintr-un album, pentru un disc de aur). Steven este putin cunoscut in Romania. Pentru cei interesati puteti gasi mai multe informatii la http://scchapman.com/. Pe data viitoare!


(recomandam a se vedea "Eugen Eremia - Galeriile de muzica crestina contemporana")

Miezonoptica
"Fiecare are dreptul la banalitatile lui!"

Eram calator printre cuvinte, imagini, idei, pelegrin pe plajele intinse ale gandului. Urcam pe potecile inalte ale rostirii, iar intrebari noi, intrebari vechi se zbuciumau precum valurile, se pierdeau ca zborurile...

Am aflat ca sunt locuri care ma asteapta, intamplari care ma pandesc, momente care ma cer, ma consuma. Am aflat ca sunt teritorii ce nu le poti uita, ca sunt altele care te cheama si altele care vor sa te pastreze. Am aflat ca sunt pietre de aducere aminte, ca sunt pietre cu care se fauresc drumuri si sunt altele pentru maini setoase de sange. Am aflat ca sunt visuri ametitoare, visuri prevestitoare si visuri inselatoare. Am aflat tulburatoarea scara rezemata de cer, pe care ingerii urca si coboara. Am vazut batalii duse cu Dumnezeu si altele impotriva Lui. Am aflat ca uneori ti se schimba numele, semnificatia, rostul. Am vazut clipe in care se fac juruinte si altele in care jurintele se implinesc sau nu. Doamne! Te-am aflat, nu te voi lasa sa pleci, spune-mi, te rog, numele Tau? "Pentru ce Imi ceri numele?" (Eduard Orasanu)

Alina Simion



Un bob de sare

pentru a evada va trebui sa te folosesti de speranta. Ea cu certitudine te va ajuta. Intotdeauna te-a salvat, te-a scos din prapastia in care ai cazut. Ai cazut de buna-voie. Si tu stii ca pasarea nu zboara pentru ca are aripi si are aripi pentru ca vrea sa zboare. Asa ca iti vei lua zborul. Ei, acum totul parca-i altfel...

Actualitatea

La Radio...

In fiecare sambata la postul de radio "Europa Nova", intre orele 14 si 16, are loc o emisiune religioasa intitulata: "Lumina din noi". Deosebit pentru aceasta emisiune este participarea la realizarea ei a doi preoti (unul ortodox si unul romano-catolic) si a unui reprezentant a comunitatii evanghelice. "Lumina din noi" este realizata de mai multi ani si rezista in aceasta formula. Iata numele participantilor: Preot Vasile Dumitriu, Preot Cornel Cadar. Din bisericile neoprotestante pe parcursul timpului au fost: D. Manastireanu, M. Mitrofan, Pastor Florin Vasiliu, Pastor Mihaita Costache si Danut Jemna. In aceasta emisiune se abordeaza un subiect saptamanal si el este dezbatut din cele trei puncte de vedere. Emisiunea este un model de toleranta, fraternitate si deschidere. Emisiunea este o provocare pentru fiecare comunitate Ieseana.

HAR

Saptamana aceasta va aparea la Iasi un nou nou numar al revistei crestine HAR. Revista are doi ani de existenta si este editata de fundatia "Link Romania - Moldavia". In acest numar sunt date informatii despre un festival crestin ce va avea loc la inceputul verii, la Iasi. Alte informatii la adresa: (...)

Cutremur

Mierecuri 28 aprilie 1999 in jurul orei 11:50 s-a produs in zona Vrancea un cutremur de pamant. A fost simtit la Iasi, Bucuresti si alte localitati. Nu au fost victime si pagube materiale.

Kosovo
"Give peace a chance" John Lennon"

Cerul Romaniei a fost deschis nelimitat catre utilizarea NATO. Transportul de mafuri pe Dunare este blocat, fapt ce produce pagube economiei Romanesti. Bombardamentele NATO fac si victime civile. O racheta NATO a lovit din "greseala" capitala Bulgariei (Sofia)!!!

Redactia

Alina Simion
Eugen Eremia
Eduard Orasanu (redactor sef)
M. P.

Posta redactiei: Multumim tuturor celor care ne-au trimis semnale. Am primit mesaje de la cititori noi si de la cei care au scris cu prilejul primului numar. Mesajele sunt din Romania: Suceava, Iasi, Bucuresti si Botosani, si din strainatate: Australia si USA. Robert M. (USA): Ne straduim sa scriem ceva de calitate si ne propunem sa fim consecventi. Nadajduim ca asa va fi... Nu te ingrijora, vei primi fiecare numar. Salutari fetitei tale! Emanuel (Australia): Ne bucuram sa aflam mai multe lucrui despre dumneavoastra. Sunteti plecat de foarte mult timp. Spuneti-ne in ce oras v-ati nascut si daca cunoasteti Iasul. Va multumim pentru incurajari si dorim ca Dumnezeu sa va binecuvinteze impreuna cu sotia si cu cei cinci copii! Emilia (Suceava): Va simtim sprijinul si simpatia. Scrieti-ne cate ceva despre dumneavoastra. Va multumim pentru celelalte adrese email. Anca P. (Iasi): Intr-adevar : "Ce frumos este Dumnezeu in copiii Lui!" Daniel Ceausu (USA): Va multumim pentru cuvintele calduroase la adresa noastra. Poate ne scrieti cateva randuri despre dumneavostra. Dumnezeu sa va binecuvinteze! Abel Carp (USA): Speram sa ramaneti un cititor al nostru. Cat despre intrebarile dumneavostra va raspundem personal. Teodor (Bucuresti): Si noi te salutam! Ne bucuram ca i-a placut tatalui tau revista. Totusi, revista o editam in culori si cu background in Microsoft Outlook Express. Asteptam adresele email de la tine. Referitor la ultima ta intrebare vom incerca sa-ti raspundem personal. Pr. Cornel Cadar (Iasi): Adevarat a inviat! Va multumim pentru binecuvantarea dumneavoastra. Speram ca ati primit numarul 1 al revistei noastre. In masura in care revista noastra va capata vechime si contur, nadajduim sa avem o colaboare fructuoasa cu dumneavostra, stim ca truditi la editarea unei reviste crestine romano-catolice. Adina N. (Botosani): Multumim pentru adresele email. Asteptam semnale din partea dumneavoastra la (...)

Va rugam sa ne semnalati eventualele probleme tehnice cu care primiti aceasta revista. Va rugam sa ne puneti la dispozitie si alte adrese email. Pentru numerele anterioare ale revistei raspundem solicitarilor. Va multumim.

"Frumusetea va salva lumea!" F. M. Dostoievski
iar frumusetea este
HRISTOS

Niciun comentariu: