The Salt Street Journal nr. 2 (25 aprilie 1999)

nr. 2 - 25 aprilie 1999
~ editat la Iasi ~
~ apare in fiecare duminica dimineata ~
"Voi sunteti sarea pamantului" (Matei 5:13)

Sumar: editorial, prima stire, cuvantul, interviu cu pastorul Petru Corotas, dictionarul teologic, raftul de carti, mcc, miezonoptica, actualitatea, posta redactiei

Eduard Orasanu



Editorial

Intr-o "Serata Muzicala TV", Iosif Sava exclama: "Sararia, Domnilor! Salvati Sararia, caci e un muzeu in aer liber!" Intr-adevar, strada aceasta are ceva din trecutul nostru, din valorile noastre. Pe aici au trecut Eminescu, Creanga, Toparceanu, Ionel Teodoreanu, dar au trecut si trec oameni simpli si necunoscuti. Strada aceasta e asemenea vietii, ne poarta pe toti, ne umple, ne imbie, ne bucura sau ne dezamageste. Strada aceasta e asemenea vietii, are un inceput si are un sfarsit. Strada aceasta e asemenea cuvintelor, sentimentelor si melancoliilor. O asemenea strada, un asemenea drum al cuvintelor astazi aveti inaintea ochilor. Ele vin spre inima si mintea dumneavostra, dinspre noi, de pe strada ce e un muzeu in aer liber.


(Strada Sararie - Iasi, imagine de iarna. Foto: ?)

Prima stire

In sala "Pasilor Pierduti" a Universitatii "A. I. Cuza" a avut loc Targul National de Carte "Librex". Printre standurile editurilor care au expus carti, doar o singura editura apartinea comunitatii evanghelice. Aceasta editura este: "Theophile" din Bucuresti. Pentru iubitorii de carte atractia acestui stand era Biblia. La aceasta editie a targului s-a simtit concurenta dintre doua mari edituri, una din Iasi (Polirom) si cealalta din Bucuresti (Humanitas). Alte edituri de prestigiu au expus in standurile proprii: RAO, Nemira, ALL, etc. De remarcat lipsa noutatilor editoriale, editurile asteptand un mare targ de carte, care va avea loc la Bucuresti in luna Iunie. Invitatul de onoare al acestui targ a fost romancierul britanic Lawrence Norfolk.

M. P.



Cuvantul
randuri nelinistitoare

A fi sau a nu fi...

Stand de vorba cu tinerii din bisericile neoprotestante, constati, cu parere de rau, ca marea masa dintre acestia au un vocabular foarte sarac si ca nu poseda notiuni elementare de cultura generala. Dar problema aceasta, fiind ca este o problema, este o problema mai veche si se poate explica foarte simplu: generatia de azi este produsul generatiei anterioare, iar daca privesti la aceasta a doua generatie observi aceleasi probleme, ba chiar si mai grave. Astfel tineretul bisericilor noastre nu a avut de cine sa fie incurajat, provocat sa exceleze in acest sens, iar daca profesorii au facut-o la scoala, nu au fost ascultati, poate pentru ca nu au stiut sa o faca eficient. De aici notele proaste... si in final imaginea de ansamblu pe care acestia o creaza bisericilor din care fac parte. Lipsa modelelor, intelegand prin model un om spiritual si cult, este un alt motiv pentru care tinerii prefera mediocritatea si se complac in ea, un alt motiv pentru care ei isi petrec timpul privind nesfarsitele telenovele, ascultand muzica in nestire, iar cei mai "zelosi" dintre ei lecturand literatura cu substrat neoprotestant, mai mult sau mai putin constructiva, neglijand total obligatiile scolare. Stand de vorba cu unii dinte acestia am aflat ca, ei nu agreaza literatura universala pentru ca, cartile recomandate de profesorul de romana sunt groase, nu au poze si liinii multe de dialog si sunt extrem de plictisitoare. Situatia este ingrijoratoare si aparent, fara iesire, fiind ca a devenit o traditie, si cine incalca "sfanta traditie"? Cu toate ca in mediul in care traim se simte lipsa modelelor, acestea nu au disparut cu desavarsire. Ele sunt, insa privite cu ochi diferiti de credinciosi: o parte ii lauda pana la exces, o parte ii invidiaza pentru darul lor, o parte pur si simplu ii dispretuiesc pentru ceea ce sunt, pentru ceea ce fac, fiind de parere ca religia si cultura se exclud una pe cealalta. Sa fie oare adevarat? NU!!! Dumnezeu ne-a lasat in lume cu un scop bine definit si ne indeamna sa fim intelepti.
Dar mai exista o categorie de credinciosi, in afara de cele enumerate anterior, care apreciaza modelele, apreciaza ceea ce fac ele si isi doresc sa fie ca ele sau, de ce nu, chiar sa le intreaca, si pentru a face aceasta se pregatesc: citesc din diferite domenii, isi petrec timpul stand in salile de lectura, studiind si altceva decat carti cu substrat neoprotestant, din cand in cand mergand la un spectacol de teatru sau de opera. Dar si acestia din urma se confrunta cu, cel putin, doua atitudini din partea celor din jur: cea mai mare parte ii dispretuiesc pentru ca au iesit din firesc, din sablon, din nornal si sunt acuzati de snobism, cealalta categorie le urmeaza exemplu. Trebuie sau nu sa fim modele? Cum va arata biserica, trupul viu al lui Hristos, de maine, daca se continua in directia aceasta? Imi vine in minte pilda talantilor; cred ca fiecaruia dintre noi, Hristos i-a dat un talant, poate doi si asteapta sa-l valorificam. Noi decidem ce facem cu acesti talanti. Trebiue sa stim, insa, ca locul nostru in imparatia lui Dumnezeu va fi influentat de modul in care ne-am valorificat talantul.

Interviu cu pastorul Petru Corotas

Petru Corotas este pastor in Biserica din Tighina (Republica Moldova) de trei ani. Biserica sa are particularitatea de a fi alcatuita din membri apartinand mai multor nationalitati: rusi, ucraineni, romani, germani. La aceste nationalitati se mai aduga doi evrei si un tigan. Serviciul divin se desfasoara in doua limbi: limba rusa si limba romana. Petru Corotas a studiat teologia in cadrul Institutului Teologic din Bucuresti.

Cum si in ce directii vedeti dumneavoastra inaintarea lucrarii Domnului in Biserica in care v-a asezat El?

Cu aproximativ o jumatate de an in urma, Dumnezeu mi-a daruit o viziune speciala pentru evanghelizare, pentru inaintarea Evangheliei. Am inceput anuntand in Biserica locala post si rugaciune pentru ca Dumnezeu sa ne curateasca de tot ce nu este dupa voia Lui, sa ne sfinteasca si sa ne pregateasca pentru a face o lucrare deosebita: de a merge si a invita oameni ca sa-L cunoasca pe Domnul Isus Cristos. Am infiintat in Biserica grupuri de rugaciune, in care surorile duminica dimineata sa se roage pentru ca Dumnezeu sa-si reverse binecuvantatrea Sa peste lucrarea ce ne statea in fata. Apoi dupa vreo doua luni am inceput sa facem o lucrare destul de frumoasa in echipe de frati si surori in cartierele in care ei locuiesc. Biserica noastra este singura Biserica Baptista din oras, de aceea pentru cei care locuiesc la periferie am organizat aceste grupuri de rugaciune. Dumnezeu a lucrat minunat in aceste grupuri. La inceput se adunau numai membri Bisericii noastre, apoi lor li s-au alaturat rudele, vecinii, chiar si oameni care au auzit doar o cantare, care le-a miscat inima. Au sunat la usa si au intrebat: "Se poate sa venim si noi sa ascultam?". Astfel au crescut numeric aceste grupuri. Noi nici nu am asteptat ce Dumnezeu a inceput sa faca prin aceste grupuri de rugaciune. Am trait clipe deosebite de binecuvantari revarsate de Dumnezeu peste Biserica noastra. In prezent avem o usa deschisa intr-un cartier al orasului, Varnita, in care sunt multi frati si surori care L-au cunoscut pe Dumnezeu, s-au pocait si sunt gata sa treaca prin catiheza in pregatirea lor pentru botez. Majoritatea din ei sunt fosti Martori ai lui Iehova, dar in prezent Il iubesc pe Dumnezeu si se inchina impreuna cu noi Domnului Isus. Dorinta noastra este sa infiintam si in aceasta suburbie un locas de inchinare, caci avem si niste promisiuni in vederea cumpararii unui lot de pamant sau o casa. Acolo lucram de jumatate de an si sunt deja in jur de 30-40 de oameni credinciosi, avand in vedere ca la inceputul acestei lucrari erau doar 10-15 frati din Biserica noastra. Numarul credinciosilor s-a dublat, desi am intalnit impotriviri chiar din partea primarului, care nu recunoaste decat o singura Biserica - cea Ortodoxa, a carei locas este in constructie. El ne-a indemnat sa le dam o mana de ajutor acolo. Dar multumiri fie aduse lui Dumnezeu, caci El a ordonat lucrurile asa cum sunt acum. In mod deosebit, sunt multi tineri de 25-30 ani care-L cunosc pe Dumnezeu si stau acolo.
(va urma)

Dictionarul Teologic

In numarul trecut am aratat doua "cai" de cunoastere a lui Dumnezeu, prima "cale" este cea apofatica (Dumnezeu este infinit, incomprehensibil, incogniscibil, indistructibil), si a doua "cale" este cea catafatica (Dumnezeu este nemarginit de iubitor, ocrotitor, intelept). In acest numar vom arata alte doua "cai":

Revelatia naturala = este descoperirea lui Dumnezeu prin creatie, prin glasul naturii, care nu conteneste sa dezvaluie Creatorul.

Revelatia supranaturala = Este descoperirea lui Dumnezeu prin vise, ingeri, profetii, scriptura. Ea este culminata in Hristos, prin intruparea Sa. Tot ce se poate cunoaste despre Dumnezeu se cunoaste in Hristos, EL fiind Dumnezeu, tot ce se poate cunoaste despre OM se cunoaste in Hristos, EL fiind omul desavarsit si in EL asumata intreaga omenire (pentru ea S-a jertfit). Revelatia supranaturala s-a incheiat in Hristos, dar este in desfasurare, descoperita prin Duhul Sfant fiecarei generatii de membri ai Bisericii.

Eduard Orasanu



Raftul de carti

Gertrund - Hermann Hesse

O nuvela despre sufletul delicat al artistului. Artist ce iubeste clipele de tacere, de studiu si compozitie. Cautator de singuratate si luptator impotriva ei. Infirm in a comunica altfel decat in note si duiosie. Generos si melancolic. Ocolit de oameni, el insusi fugind. Pretuitor de prietenie si apusuri rosii, de campii si cuibuiri. Primitor si timid, stiind multe, dar atat de putine. O nuvela despre cautare, cautarea celuilalt. A celui potrivit. O nuvela manifest impotriva singuratatii. Singuratate ce trebuie infruntata si inteleasa. Ce e mai important in aceasta lume decat sa nu fii singur? Sa daruiesti celui potrivit, sa mangai, sa implinesti sufletul si fiinta celuilalt. Celalalt ce se lasa greu de gasit, de aflat. O nuvela despre formare, cuvant pierdut astazi in graba cotidiana. Formare, slefuire, rezistenta. Fidelitate, consecventa, limpezime. Cuvinte luate din raftul de carti. Cuvinte luate dintr-o CARTE.

Eugen Eremia



Muzica Crestina Contemporana

In numarul trecut am discutat despre formatia "Jars of Clay" si anume despre primul lor album. In acest numar vom discuta despre cel de al doielea intitulat "Much Afraid". Dar inainte de a va spune despre acest album, vom vedea cum au ajuns Jars of Clay sa fie ceea ce sunt. Jars of Clay a inceput cu Charlie Lowell si Dan Haselite, doi colegi care au avut dorinta de a face o formatie. Charlie a folosit textul din 2 Cor. 4:7 pentru a denumi formatia. Acest text placandu-i foarte mult. Ulterior li s-au alaturat Steve Mason si Matt Bronleewe, rezultand o formatie cu patru membri. Au cantat in campus si in imprejurimi si au fost foarte bine primiti. In aprilie 1994 au inaintat juriului de la "Gospel Music Association" un CD demo cu patru piese, ce ulterior au fost incluse pe albumul "Jars of Clay". Astfel au fost alesi sa participe la un concurs de descoperire a talentelor la care au asistat reprezentanti ai Industriei Muzicale. Jars of Clay au luat locul intai : succesul lor a atras atentia multor case de discuri, care doreau sa semneze un contract cu talentatul cvartet. Astfel ei au luat decizia de a se muta la Nashville (capitala muzicii crestine americane) si sa dedice tot timpul formatiei si potentialei sale lucrari. Matt Bronleewe s-a hotarat sa isi termine studiile, nemergand alaturi de ei la Nashville. Prin urmare Charlie s-a gandit la un prieten, Matt Odmark, ca si chitarist. Matt afirma: "Totul este legat de lucrarea lui Isus Hristos, iar daca ceea ce fac nu mai este lucrarea Lui, eu voi termina." "As vrea sa cred ca ceea ce facem aici este ceva unic", spune Steve. "Sunt frustrat de lucruri precum "echivalentul crestin" al altcuiva, din cauza ca daca este al lui Dumnezeu poate fi mai bun decat orice are de oferit lumea." Si intr-adevar au reusit. "Much Afraid" este fara indoiala albumul cel mai asteptat de profesionisti. Dupa succesul cu primul lor album, vom vedea daca acesta va fi efemer. Raspunsul este fara indoiala ca nu. Toata lumea spune ca al doielea album este sublim. Dovada, prezenta producatorului Stephen Lipson ( care a lucrat cu Sting, W. Houston, Simple Minds,...). Oricum reteta succesului ramane aceeasi si anume: energia produsa de aceasta formatie. Dintre piesele cele mai importante amintim de: "Overjoyed", "Tea and Sympathy" , "Five Candles". Noutatea acestui album este prezenta in melodii a chitarilor electrice, nelipsind cele acustice, iar acesta combinatie impreuna cu orga da o coloratura personala a celor de la Jars of Clay. Pur si simplu superb! In prezent formatia lucreaza la cel de al treielea album care va aparea pe piata in octombrie. Pentru mai multe informatii: muzica, fotografii, stiri despre JoC vizitati web site-ul http://www.jarsofclay.com/


(recomandam a se vedea "Eugen Eremia - Galeriile de muzica crestina contemporana")

Miezonoptica
"Fiecare are dreptul la banalitatile lui!"

In zilele acelea imi simteam inima tarana pulsand, tarana macinandu-se si poate de aceea auzeam un glas nestiut ce imi soptea: "Esti nascut din pamant, de pe trupul tau nu s-a scuturat pulberea inceputului." Auzul meu a fost umplut de freamatul padurii, dar stiam ca nu padurea freamata, ci eternitatea. Era o lectie despre anotimpuri, ce doar peste mine trec prea grabite. In zilele acelea imi simteam inima tarana pulsand, tarana plangand si poate de aceea un glas de departe imi soptea: "Esti nascut din izvoare, de pe trupul tau nu s-a risipit gustul apelor de la inceput." Auzul meu a fost inundat de clocotul apelor adanci, dar stiam ca nu apele murmura, ci vesnicia. Era o lectie despre neincetat, era o lectie despre plinatate ce doar de mine se atinge atat de putin. Un glas plin de har mi-a spus deslusit: "Esti nascut prin cuvant, incerca sa simti freamatul rostirii, glasul ce strabate eternitatea. Incearca sa simti cat de ferbinte e cuvantul adanc, murmur al plinatatii ce nu cunoaste sfarsit." (Eduard Orasanu)

Actualitatea

Conferinta

Incepand de vineri 23 aprilie 1999 pana astazi s-a desfasurat la Iasi a IV-a conferinta nationala a studentilor medicinisti crestini. Aceasta conferinta a avut ca generic titlul: "Suferinta si Speranta", iar locul de desfasurare a fost "Centrul Filocalia". Programul primei zile a fost: incepand cu ora 10 cuvantul de bun venit, iar la ora 12 prima expunere sustinuta de Dr. Ion Socoteanu. A urmat a doua expunere prezentata de Dr. Arthur Friesen din Canada. Dupa-amiaza a avut loc primul seminar, iar seara a avut loc o masa rotunda cu tema: "intrebari mortale". Sambata dimineata prima prelegere a fost a preotului Cornel Cadar de la Biserica Romano-Catolica, iar cea de a doua a fost rostita de Dr. Tim Little din Anglia. Intreaga dupa-amiaza a fost dedicata vizitarii orasului si participarii la un concert de orga sustinut de Zsolt Garai la Institutul Teologic Romano-Catolic. Ziua de sambata s-a incheiat cu o "seara vesela". Astazi participantii la conferinta vor asista la serviciile divine din bisericile locale. In jurul orei 14 conferinta se va incheia. La aceasta conferinta au participat in jur de 150 de studenti din Bucuresti, Timisoara, Cluj, Oradea, Targu-Mures, Brasov si Iasi.
(aceste informatii au fost luate dupa foia-program a conferintei)

Foaie

In aceasta saptamana va aparea al saselea numar al revistei crestine: "Foaie - pentru minte si sufet". Acest numar contine doisprezece pagini. Revista este editata de Biserica Penticostala nr. 3 - "Strajerul". Din cuprins amintim rubricile permanente: "Ganduri la Evanghelia dupa Matei", "Istorie Crestina - Biserica primelor veacuri", "Privire asupra cartii Proverbelor" si "Plaiul Foii - despre Generatia PRO". Primul numar al revistei este si in limba engleza, editat pe internet. Informatii la adresa: (...)

Kosovo
"Give peace a chance" John Lennon

In judetul Timis au cazut doua rezervoare ale aparatelor de zbor NATO. Sateni din apropierea granitei cu Iugoslavia spun ca noptile pot auzi bubuituri indepartate. Romanii au opinii diferite cu privire la razboilul din tara vecina, dar se simte totusi solidaritatea cu poporul sarb. Solidaritate neimpartasita, in mod oficial, de conducatorii statului.

Redactia

Eugen Eremia
Eduard Orasanu
M. P.

Posta redactiei: Multumim tuturor celor care ne-au scris, pentru incurajarile si aprecierile la adresa revistei noastre. Am primit mesaje din Romania: Suceava, Timisoara, Slobozia si Iasi; si din strainatate: U.S.A., Australia, Kuwait, Norvegia, U.K. Eduard Herman - iti multumesc pentru aprecierile adresate rubricii MCC. Poate imi mai trimiti cateva date despre tine (Double E); Vasi&Emma Negura - asteptam raspuns din partea dumneavoastra; Mariana (Kuwait) - speram ca acest numar l-ati primit fara nici o problema. Poate ne trimiteti cateva randuri despre dumneavostra; Ioan Filip (Timisoara) - asteptam din partea dumneavostra cateva randuri; Daniel Branzei: va multumim foarte mult pentru aprecierile dumneavostra; Emanuel (Australia) - asteptam din partea dumneavostra cateva randuri; Editura Theophile (Bucuresti) si Lucian Mihailescu (Slobozia) - suntem deschisi pentru un canal informational interactiv cu dumneavoastra. Asteptam semnale din partea dumneavoastra la (...) Va rugam sa ne semnalati eventualele probleme tehnice cu care primiti aceasta revista. Va rugam sa ne puneti la dispozitie si alte adrese email. Pentru primul numar al revistei raspundem solicitarilor.

Va multumim.

"Frumusetea va salva lumea!" F. M. Dostoievski
iar frumusetea este
HRISTOS

Niciun comentariu: