Alin-Lucian Creanga







(SSJ - The Definitive Collection 2007)

Alin-Lucian Creanga



Alin-Lucian Creanga face parte din grupul ultimilor trei colaboratori veniti la SSJ, alaturi de Catalin Lata si Cristina Olariu. Doar disparitia revistei a facut sa nu ne bucuram mai mult de prezenta lui printre noi. Multumim!

Linkuri:

Aa - Harta blogului - Explicatii "pas cu pas" despre SSJ

Meandrele Craciunului
- tipologie de sezon -

(debut in SSJ nr. 149)

Diversele moduri de a sarbatori Craciunul sint tot atitea provocari. Semnificatia personala cu care se apropie oamenii de acest eveniment universal defineste puterea lor de intelegere, conceptia cu care traiesc si care ii reprezinta. Arta diversificarii semnificatiilor s-a desavirsit in diferite stadii ale desacralizarii, ale carei meandre se pot identifica intr-o tipologie de sezon.

Craciunul muzical

O serata muzicala! O intilnire animata de un grup simpatic de colindatori din care poti face parte chiar si tu. Si chiar daca nu vei avea ocazia sa fii tu insuti colindator, te vor colinda altii: la televizor, prin oras, la tramvai, la casetofonul masinii. Artistii nostri nelinistiti, care tot anul si-au varsat amarul lor sentimental, se imbraca dintr-odata decent, isi inchiriaza un zimbet prietenos si o voce calda cu care alinta intrega atmosfera de Craciun.

Craciunul social

Daca te distrezi cu aceasta ocazie intr-un grup de prieteni, e si mai bine. Craciunul devine astfel o oportunitate deosebita pentru a sta putin de vorba cu vecinii si cu prietenii, pentru a reface relatiile marginalizate tot anul, pentru a petrece vremea in pace si armonie. Dimensiunea sociala a evenimentului trebuie dezvoltata la maxim, fiindca urmeaza un an intreg in care s-ar putea sa-ti fie de folos faptul ca ti-ai asumat de Craciun un gest afectiv sau o invitatie neasteptata.

Craciunul material

Ce nu ai reusit sa-ti iei tot anul, achizitionezi acum. Doar e luna cadourilor! Nu se poate sa nu-ti permiti, macar o data in an, sa-ti faci placerea sau sa ai, in sfirsit, obiectul necesar. Un computer, un telefon mobil, o haina sau o carte. Mai ales ca se fac reduceri! Craciunul devine astfel in mentalul colectiv implinirea vremii, momentul providential, timpul sarbatorii generice.

Craciunul romantic

Nu putini tineri sint in cautarea unui astfel de Craciun. Ce poate fi mai frumos decit citeva zile de vacanta petrecute cu persoana iubita, in atmosfera onirica in care bradul impodobit si luminarile parfumate ocupa locul central? Sau macar o noapte in care povestile sa tina pina dimineata, iar amintirea pina la Craciunul urmator. In lipsa acestor momente/persoane deosebite, pentru acesti tineri Craciunul nu mai are semnificatie.

Craciunul ceremonial

Insa lumea trebuie sa mearga si la biserica, si imaginea in public conteaza, nu-i asa?, astfel ca fiecare incearca sa fie cit mai sclipitor. Prin urmare, in cadrul multor ceremonii bisericoase dedicate acestui eveniment, fiecare ajunge cel putin o panglica decolorata, fie un glob stralucitor al liturghiei. Daca natura l-a inzestrat si cu alte daruri, atunci se va simti cu totul privilegiat...

Craciunul culinar

O pleiada ametitoare de salate de toate soiurile, de la cele mai obisnuite la cele mai inedite, gramezi astronomice de chiftelute imbibate cu sosuri picante, girle multicolore de bauturi la preturi promotionale (doar e Craciun!). Ne mai putem imagina o sarbatoare de Craciun fara toate acestea? Sau fara tipologia descrisa pina aici?

Cum ramine insa cu drumul magilor? Cum ramine cu marea aventura a cautarii Imparatului de curind nascut? Fiecare isi cunoaste cararile interioare si fiecare poate aprecia valoric descoperirile cu care ar putea resemnifica sarbatoarea aproape uitata. De aceea nu adaug nimic despre Craciunul spiritual, autentic. El trebuie descoperit de fiecare, indiferent de anotimp, indiferent de zi.

Niciun comentariu: