Galeriile de muzica crestina contemporana





Eugen Eremia



El este "scanteia" care a inceput povestea SSJ-ului:

"Daca scriu un text despre muzica sau muzicienii care imi plac mie, ce zici, reusesc sa-l public?", pai, zic eu, nu cred. "Atunci ce sa fac?", la insistentele lui, leganadu-ma in balansoar, una din putinile mobile ce o am aici in "Cantemir", zic, fa-ti tu o revista... "Pai daca eu imi fac o revista o fac electronica..." zice el, de alfel un mare priceput in informatica. Fati-o electronica, zic eu, si in sinea mea ma intreb: "cum ar putea fi o revista electronica?" "Dar daca o fac scrii si tu?", scriu, raspund. "Cum s-ar putea chema revista mea?", pai, dupa ce ma gandesc putin (sunt sub influnenta cartii lui Stelian Tanase - Jurnal American, si am in memorie "Wall Street Journal", cotidian american pomenit des in carte), cum s-ar traduce "jurnalul strazii Sararie?" "Sararie nu se poate traduce, poate doar sare...", zice el, sare sa fie, cum suna in engleza (eu nu cunosc engleza)? "Pai, The Salt Street Journal".



(SSJ - The Definitive Collection 2007)

Rubrica "Muzica Crestina Contemporana" a debutat in primul numar SSJ, si desi a avut o existenta scurta (pana in SSJ nr. 20), a fost una "furtunoasa".

Titlurile textelor de mai jos:

. Jars of Clay
. Steven Curtis Chapman
. Carman
. DC Talk
. Petra
. Rebecca St. James


Linkuri:

Aa - Harta blogului - Explicatii "pas cu pas" despre SSJ

...

Scopul acestei rubrici este de atrage atentia asupra muzicii crestine contemporane. Fenomen intretinut de solisti, formatii, stiluri si case de inregistrari. In acest numar vom prezenta urmatoarea formatie din Statele Unite: "Jars of Clay" (Vasele de lut).



Componenta formatiei este: Charlie Lowell, Steve Mason, Matt Odmark si solistul vocal Dan Haselite.

In a doua scrisoare catre Corinteni apostolul Pavel a scris: "Comoara aceasta o purtam in niste vase de lut, pentru ca aceasta putere nemapomenita sa fie de la Dumnezeu si nu de la noi." Aproape 2000 de ani mai tarziu, Steve Mason vede scopul formatiei intr-un fel asemanator: "Vasul de lut este o imagine a ceva atat de usor de stricat incat nu ai pune o comoara in el, totusi Dumnezeu o face. Acest verset picteaza intreaga imagine a ceea ce incercam sa comunicam."

Sound-ul celor de la Jars of Clay este creat de vocea lui Dan Haselite, chitarile acustice ale lui Steve Mason si Matt Odmark, colorat de clapele lui Charlie Lowell. Cu influente ce incep cu Beatles, Jimi Hendrix, cintaretul crestin Rich Mullins pana la rock-ul alternativ al celor de la Toad the Wet Spocket si Depeche Mode, Jars si-au construit un stil intr-adevar personal. Un sound incredibil!

Luandu-si numele si misiunea din 2 Cor. 4:7, Jars of Clay in albumul lor de debut din 1995, avand titlul formatiei, pun un mesaj la fel de vechi ca scriptura insasi pe muzica foarte aproape de rock-ul modern. Acest album s-a pozitionat ca cel mai bine vindut dintre noile formatii crestine in SUA. Albumul este certificat - Dublu Disc de Platina (2 milioane de exemplare vandute!). Primul single de pe acest album este "Liquid". Conceperea cintecului este explicata chiar de membrii formatiei: "La inceput am avut o caseta de la biblioteca plina cu cintece traditionale gregoriene si astfel am prelucrat a mica parte dintr-un cintec si am luat-o in studiou. Cind l-am incetinit pina la gama din "Liquid" (Mi bemol minor), s-a incadrat perfect, asa ca l-am lasat acolo. Unii ar spune - Interventie Divina!? Printre alte piese mai amintim de: "Flood", "Love song for a saviour", "Blind". Un album excelent!

Jars of Clay au mai inregistrat un al doielea album, intitulat "Much Afraid", despre care vom vorbi in numarul urmator.

Pentru mai multe informatii: muzica, fotografii, stiri despre JoC vizitati web site-ul http://www.jarsofclay.com/

...

In numarul trecut am discutat despre formatia "Jars of Clay" si anume despre primul lor album. In acest numar vom discuta despre cel de al doilea intitulat "Much Afraid".



Dar inainte de a va spune despre acest album, vom vedea cum au ajuns Jars of Clay sa fie ceea ce sunt. Jars of Clay a inceput cu Charlie Lowell si Dan Haselite, doi colegi care au avut dorinta de a face o formatie. Charlie a folosit textul din 2 Cor. 4:7 pentru a denumi formatia. Acest text placandu-i foarte mult. Ulterior li s-au alaturat Steve Mason si Matt Bronleewe, rezultand o formatie cu patru membri. Au cantat in campus si in imprejurimi si au fost foarte bine primiti. In aprilie 1994 au inaintat juriului de la "Gospel Music Association" un CD demo cu patru piese, ce ulterior au fost incluse pe albumul "Jars of Clay". Astfel au fost alesi sa participe la un concurs de descoperire a talentelor la care au asistat reprezentanti ai Industriei Muzicale. Jars of Clay au luat locul intai : succesul lor a atras atentia multor case de discuri, care doreau sa semneze un contract cu talentatul cvartet. Astfel ei au luat decizia de a se muta la Nashville (capitala muzicii crestine americane) si sa dedice tot timpul formatiei si potentialei sale lucrari. Matt Bronleewe s-a hotarat sa isi termine studiile, nemergand alaturi de ei la Nashville. Prin urmare Charlie s-a gandit la un prieten, Matt Odmark, ca si chitarist. Matt afirma: "Totul este legat de lucrarea lui Isus Hristos, iar daca ceea ce fac nu mai este lucrarea Lui, eu voi termina." "As vrea sa cred ca ceea ce facem aici este ceva unic", spune Steve. "Sunt frustrat de lucruri precum "echivalentul crestin" al altcuiva, din cauza ca daca este al lui Dumnezeu poate fi mai bun decat orice are de oferit lumea." Si intr-adevar au reusit. "Much Afraid" este fara indoiala albumul cel mai asteptat de profesionisti. Dupa succesul cu primul lor album, vom vedea daca acesta va fi efemer. Raspunsul este fara indoiala ca nu. Toata lumea spune ca al doielea album este sublim. Dovada, prezenta producatorului Stephen Lipson ( care a lucrat cu Sting, W. Houston, Simple Minds,...). Oricum reteta succesului ramane aceeasi si anume: energia produsa de aceasta formatie. Dintre piesele cele mai importante amintim de: "Overjoyed", "Tea and Sympathy" , "Five Candles". Noutatea acestui album este prezenta in melodii a chitarilor electrice, nelipsind cele acustice, iar acesta combinatie impreuna cu orga da o coloratura personala a celor de la Jars of Clay. Pur si simplu superb! In prezent formatia lucreaza la cel de al treielea album care va aparea pe piata in octombrie. Pentru mai multe informatii: muzica, fotografii, stiri despre JoC vizitati web site-ul http://www.jarsofclay.com/

...

Salut. Ce mai faceti iubitori ai muzicii? Mai sunteti pe receptie? In numarul acesta vom discuta despre Steven Curtis Chapman.



Cantaret care abordeaza mai multe stiluri, incepand de la country-rock la soul, cu etape de pop, rap si balade. Steven a inceput activitatea in anul 1988 cu albumul "First Hand". De atunci a mai realizat inca alte noua albume, dintre ele amintim "For the Sake of the Call" (De dragul chemarii), "The Great Adventure" (Marea Aventura), "The Signs of Life" (Semnele Vietii) si compilatia "Greatest Hits" aparuta in anul 1998.

Steven Curtis este compozitorul cantecelor sale, canta la chitari acustice si electrice. Cantaretul reuseste sa armonizeze impreuna mesajul, vocea si muzica. Toate textele sunt inspirate din scriptura (Romani, Isaia, 1,2 Tesaloniceni, Ioan). Face parte dintre artistii crestini cei mai populari. A primit trei premii Gramy, 29 premii Dove (premii ce se acorda cantaretilor crestini) si are trei discuri de aur (cinci sute de mii de discuri vandute dintr-un album, pentru un disc de aur). Steven este putin cunoscut in Romania. Pentru cei interesati puteti gasi mai multe informatii la http://scchapman.com/. Pe data viitoare

...

Cum va mai merge, iubitori ai muzicii? In numarul acesta va voi prezenta un cantaret, recunoscut pe plan mondial ca fiind unul dintre cei mai buni cant-autori. Cantaretul se numeste Carman.



Neechivalat in muzica crestina si de necomparat in muzica in general, Carman s-a dovedit a fi un bun cunoscator al genurilor muzicale moderne si contemporane. Printre stilurile abordate de el amintim: rock 'n' roll, jazz, blues, rap, rock, raggae, praise & worship, gospel s. a. Albumele sale sunt lucrate cu profesinalism, inspiratie, talent si implicare totala alaturi de Dumnezeu. Dovada sunt albumele precum: "The standard", "R. I. O. T.", "Addicted to Jesus". Ultimul album al canteretului este "Mission 3:16". Carman este cunoscut in Romania, in special in partea vestica a tarii. Mai multe informatii despre Carman si misiunea lui veti putea gasi la www.carman.org

...

Salut! Ce mai faceti? Sunt sigur ca ati ascultat muzica saptamana aceasta, oricare ar fi ea. Daca aveti ceva ce va place in mod deosebit, scrieti-mi. Sunt deschis pentru a purta o discutie legata de muzica. In acest numar va voi spune despre o formatie. Aceasta se numeste "DC Talk" si este compusa din trei cant-autori si mai ales foarte buni vorbitori de rap (Toby, Mike & Kevin).



Primele lor albume din 1988 si 1992, au excelat prin motive gospel, funk si rap cu versuri ce aratau gloria lui Dumnezeu, puterea Lui si darul oferit de El prin Isus Hristos si anume, mantuirea. Unul din albume se intituleaza "Nu Thang". Acesta are la baza rap-ul anilor '88, stilul lor fiind aratat prin chiar numele formatiei "DC Talk" - DC Vorbeste.

In 1992 baietii au scos un album intitulat "Free at last" (In sfarsit liberi).



Acesta deschide o noua "era muzicala" pentru DC Talk si aceasta este stilul "funk". Piesele sunt melodioase prin acordurile abordate si sincere privind cuvintele. Acestea din urma reflecta asupra vietii tinerilor crestini in societatea contemporana. Surpriza mea a fost sa aud piesa, ce este compusa si cantata de MC Hammer in '90, "Lean on me". Bucata forte a albumului "Free at last" este "Word 2 the Father" (Cuvant catre Tatal). Aceasta exprima puterea rugaciunii, ce este comparata cu o "biserica ce striga: Amin!" O muzica plina de viata! Urmatorul album editat in 1995 de casa de discuri ForeFront Records este "Jesus Freak". Prin aceasta productie membrii grupului au aratat ca nu sunt axati pe un singur stil de muzica, ei schimband rap & funk-ul pentru un stil cu totul nou pentru ei, si anume: grunge-pop-rock- alternativ. Acest album impresioneaza prin invitatia la meditatie asupra relatiei personale cu Dumnezeu si a relatiei cu ceilalti prin prisma dragostei divine. 85 000 de exemplare vandute in ziua lansarii si plasarea pe locul 16 in Topul National USA, arata calitatea si profesionalismul cu care a fost realizat acest album. DC Talk ofera compozitii de o calitate exceptionala, instrumentatie si voci de un nivel inalt (dovada prezenta lui Dann Huff la chitari). Urmatoarele doua albume "Welcome to the Freak Show" si "Supernatural" demonstreaza inca o data ca DC Talk sunt capabili sa aduca o cantare noua spre lauda lui Dumnezeu! Un grup extraordinar! Mai multe informatii, muzica, fotografii si alte lucruri interesante despre DC Talk puteti gasi la www.dctalk.com.

...

Ma gandeam ce putere are muzica. Astazi cand mergeam cu autobuzul ascultam, fara sa vreau, muzica de pe o caseta ce era pusa de sofer. Incercam sa ma gandesc la orice, numai la muzica nu si nu reuseam. Si atunci am inteles puterea pe care o are muzica.

Astazi va voi spune despre un cantaret renumit in lumea crestina a muzicii. Este chiar solistul formatiei PETRA. Numele lui este John Schlitt.



Pe langa activitatea sa desfasurata de-a lungul timpului in formatie, John s-a hotarat sa-si cante propriile compozitii. Ca rezultat a aparut primul sau album solo "Shake". Albumul aduce un rock antrenant, plin de chitari ritmice. Piese ca "Wake the dead", "Carry the burden", "Let it show" ofera un mesaj de trezire si putere de a merge si a spune celorlati despre Hristos. Un sound extraordinar! Al doielea album, intitulat "Unfit for swine", este produs in colaborare cu Mark Heimermann, Dann si David Huff. Rock-ul alternativ al albumului ii confera un stil asemanator cu ultimile albume facute de Petra.

John Schiltt este unul din cei mai buni vocalisti din lume si eu cred ca isi merita numele pe deplin. Dar, eu niciodata nu uit de Cel ce i-a dat darul acesta. A Lui sa fie SLAVA in VECI!

..

Va salut pe toti, iubitori ai muzicii!

In numarul acesta va voi prezenta ceva cu totul si cu totul special. Este vorba de muzica PRAISE AND WORSHIP (lauda si inchinare). Este un gen de muzica deosebit, deoarece acesta se intalneste numai in muzica crestina. Muzica de lauda si inchinare exista din cele mai vechi timpuri. Ea exprima adoratia si dragostea omului pentru Creatorul sau. Unul dintre principalii promotori ai acestei muzici a fost regele David. Psalmii reflecta in cuvinte o mica parte din ceea ce David facea cu intrumentele si intelepciunea pe care o avea. La sfarsitul celui de al doielea mileniu, dupa ce Hristos a platit pretul rascumpararii pentru noi, muzica de lauda si inchinarea este promovata de biserici din lumea intreaga. Unii dintre cei mai mari producatori de muzica destinata pentru lauda si inchinare sunt Hosana Music si Integrity Music. De-a lungul timpului aceste case producatoare au scos sute de casete si CD-uri in care diferiti inchinatori Ii aduc lauda lui Dumnezeu. Cred ca lucrarile lor sunt de un real folos pentru crestini si o cantare noua adusa spre lauda lui Dumnezeu.

...

Va salut! In numarul acesta al revistei va voi prezenta una dintre cele mai vestite formatii rock din sfera muzicii crestine contemporane. Este vorba de PETRA.



Numele formatiei ne arata de la bun inceput stilul pe care il abordeaza, nemaifiind nevoie de cuvinte pentru a-l descrie: PETRA insemnand ROCK! Din 1972 si pana in prezent Petra, pe langa rock-ul pur, a incantat urechea prin diferitele variatii ale acestuia: hard-rock, rock 'n' roll, balade rock, pop-rock, alternativ si worship-rock. In cei 27 de ani de activitate prin fata microfonului au trecut mai multi cantareti, dintre care voi aminti de Rob Frazier si John Schlitt, cel din urma fiind actualul solist al formatiei. De-a lungul carierei sale, Petra a vandut milioane de albume, ramanand astfel numarul 1 in vanzarile de albume ale formatiilor crestine rock din toate timpurile. Printre albumele produse de Petra apar si cateva compilatii. Cele mai bune piese apar pe: "Petrafied", "Power Praise" si "The Early Years". Albumele "Beyond Belief" ('90)



si "Unseen Power" ('92)



sunt editate impreuna cu doua filme, primul descrie viata unui tanar ce se decide in a-L urma pe Hristos si al doielea prezinta viata dincolo de scena a formatiei. Despre albumele ulterioare si alte detalii privind formatia va voi spune in numarul urmator

...

In numarul acesta al revistei voi continua descrierea activitatii si realizarilor formatiei de muzica crestina PETRA. Anul 1990 a adus formatiei un nou album. Acesta se intituleaza "Beyond Belief". Rock-ul clasic predomina in piese ca "I am on the rock" si "Beyond Belief", iar baladele rock "Love" si "Prayer" suna mai bine ca niciodata. Viorile, armonia foarte complexa si vocea lui John Schlitt confera pieselor scrise de Bob Hartman, chitaristul formatiei la vremea aceea, o melodicitate si o blandete de neimaginat. Pur si simplu delicat! Albumul "Unseen Power", scos de sub "tiparele muzicale" ale formatiei impreuna cu compania de inregistrari "Word Records", aduce un suflu nou in colectia de stiluri a formatiei. Prima melodie a albumului ne intoduce intr-o atmosfera medievala, in care se pot auzi preoti spunand rugaciuni, toate acestea petrecandu-se parca intr-o manastire. Peisele "Destiny", "Ready, Willing and Able" si "Secret Weapon" ne ofera acelasi rock inconfundabil cu care am fost obisnuiti. "Who's on the Lord's Side" incearca o combinare a stilurilor rock si gospel, introducand un cor de negri si un B3-Organ. Reusita acestei piese consta in deschiderea compozitorului spre orizonturi noi si nelimitarea la muzica rock "standard". La fel ca si in albumul precedent, PETRA aduce doua compozitii mai lente. Una scrisa de chitarist si cea de a doua de clapar. Stilurile celor doi difera si de aceea au rezultat niste piese extraordinare, unice si totodata apartinand stilului formatiei. Aceste piese sunt "Hand on my Heart" si "In the Likeness of You." Despre urmatoarele albume si realizari va voi spune in numarul urmator.

...

In acest numar voi continua prezentarea formatiei PETRA. In special albumul "No Doubt" (Fara indoiala).



Acest album a fost realizat in anul 1995, dupa albumul "The Wakeup Call" si a primit premiul: cel mai bun album rock al anului (premiile DOVE). Contine zece piese. Iar cele mai bune sunt: "Enter In", "More than a Thousand Words", "No Doubt" si "Heart of a Hero". Contributia lui Rony, bass-istul formatiei, la acest album este deosebita prin virtuozitate. PETRA este foarte cunoscuta printre tinerii evanghelici, cel putin cei din Iasi si este considerata un etalon in muzica crestina contemporana. Fromatia nu a vizitat niciodata Romania. Se pare ca nu toate bisericile din USA isi "pot permite" sa ii aiba ca oaspeti. De ce oare? Poate pentru ca sunt promotorii show business-ului crestin. Despre conceptul de show business voi reveni intr-un numar urmator.

...

Timp de doisprezece numere m-am straduit sa arat ca exista o muzica crestina contemporana. Sa arat pe cei care canta si pe cei carora li se adreseaza. Muzica crestina contemporana este o realitate, un fenomen ce contine si lucruri bune si lucruri rele. Atata timp cat exista acest fenomen si exista aceasta realitate nu foloseste nimanui sa o ignore. Este adevarat ca eu abordez acest fenomen cu toata deschiderea si cu toata bucuria. Ma bucur de muzica celor de la: Jars of Clay, Petra, DC Talk, Carman pentru ca imi completeaza si sustine o latura a fiintei mele. Daca as avea 40 de ani sau 50 de ani as vorbi cu aceasi deschidere si aceasi bucurie despre muzica crestina echivalenta acestei varste. Muzica nu trebuie dispretuita si nu are ceva diferit decat ritmul, mesajul, scopul etc. Recunosc ca aceste diferente sunt importante. Daca as avea varstele amintite mai sus nu as spune nu in a asculta si altceva nou ce tine de o alta generatie. Eu spun a asculta, nu a iubi, nu a face o pasiune. A ASCULTA!

Fiecare dintre noi asculta muzica, dar nu toti inchidem casetofonul celuilalt. Cei care apasa pe butonul "casetofonului" muzicii crestine contemporane (in sensul de a-l opri), din dorinta de a nu se compromite, se compromit prin violenta, neintelepciune si rautate, dar mai grav este ca nu pun ceva in loc. Ce inseamna a pune ceva in loc? Dar ce inseamna a dialoga? - Inseamna: numai eu am dreptate, tu asculta-ma! Si cu asta am incheiat discutia. NU! Acesta nu este un dialog, ci o forma dura de a interzice, fara minimul efort de a intelege. Nu poti refuza o revista, doar pentru ca un articol deranjeaza. Toate articolele deranjeaza. Mai deranjant este lipsa de curaj in a-ti asuma propriile convingeri. Daca ele sunt bune, spirituale, curate si crestine, de ce ma privati de ele, vreau sa le aflu! De ce sunteti egoisti. Sa va spun ca egoismul e un pacat. NU! Eu va spun despre muzica crestina contemporana.

...

V-ati intrebat vreodata daca cei ce canta muzica crestina traiesc ceea ce canta in viata lor de zi cu zi? Daca aveti dubii cu privire la raspunsul care poate urma acestei intrebari, va voi prezenta o cantareata de muzica crestina contemporana care traieste ceea ce canta, ba chiar mai mult: impactul ei asupra vietilor a mii de tineri este colosal. Rebecca St. James, originara din Australia, in varsta de 21 de ani, face parte din grupul de cantareti ce isi fac inregistrarile la compania americana Fore-Front Records.



In cei cinci ani de cariera muzicala Rebecca a produs impreuna cu Tedd T. cinci albume. Fiecare dintre ele au avut un succes de nedescris, mai ales pentru o cantareata care si-a inceput cariera la 16 ani. Albumele sale sunt urmatoarele: "Rebecca St. James" (1994), "Prayers & Worship" (Rugaciuni si Inchinare, 1995), "God" (Dumnezeu, 1996), "Chirstmas" (1997), "Pray" (Rugaciune, 1998). Albumele "God" si "Pray" au intrat in topul Chirstian Hit Radio direct pe locul al III-lea, albumul "Pray" urcand pe locul intai unde a stationat timp de cinci saptamani. St. James a fost nominalizata de doua ori la premiile Grammy si de patru ori la premiile Dove, ceea ce ridica valoarea sa de artist la un nivel destul de mare. Personal am ascultat albumul "God", album ce l-am primit cadou de la o prietena din Franta, Carine, si doresc sa-i multumesc pe aceasta cale pentru ca a facut posibila intalnirea mea cu muzica Rebeccai.



Acest album mi se pare o adevarata opera de arta in domeniul muzicii crestine contemporane. Stilul pe care il abordeaza Rebecca in acest album este aproape de pop-rock cu diferite nuante de balada si rock 'n roll. Versurile cantecelor dau dovada de o seriozitate totala fata de Dumnezeu si fata de misiunea pe care o are fiecare crestin pe acest pamant. Apropierea de Hristos este aratata in special prin piesele: "You and me" (Tu si eu), "Speak to me" (Vorbeste-mi) si "Me without you" (Eu fara tine). Iar puterea, dragostea de Tata si vocea lui Dumnezeu sunt exprimate in melodiile: "God" (Dumnezeu), "Abba" (Ava) si "You're the voice" (Tu esti vocea").

Albumul in ansamblu poate fi caracterizat drept contemporan, chiar as putea spune futuristic, asta datorita diferitelor efecte ale chitarilor ce transforma muzicalitatea pieselor intr-o adevarata explozie de note amestecate cu sunete calde si profunde. O muzica adevarata! Despre albumul "Pray", despre activitatea extra-muzicala si ce s-a mai intamplat intre timp cu Rebecca St. James veti putea citi luna viitoare in rubrica MCC.

Alte informatii despre RSJames puteti gasi la urmatoarea adresa: www.rsjames.com

Sa auzim numai de bine, Double E

Niciun comentariu: